Efbet Хиполенд

Фехтовката – спорт за духа, спорт за тялото

Фехтовкатата е един изключително интересен и динамичен спорт, който се откроява със своята естетика, романтизъм и една пъстра и богата култура, която ни връща хилядолетия назад.

Ползи за здравето Фехтовката е чудесен начин за двигателна активност. Темпото е бързо и интензивно. Тя е физически труден спорт, осигурява аеробни упражнения и подобряване на сърдечносъдовата дейсност. Един добър фехтовач трябва да притежава гъвкавост и издръжливост. Фехтовката подсилва тези способности и прави рефлексите много бързи. Мускулите, които се използват най-много, са тези на хълбоците, корема и бедрата.

Фехтовката облекчава стреса от училищните занимания. Този спорт прави тялото на фехтовача невероятно гъвкаво. За да се предпази от контузии, фехтовачът загрява цялата си мускулатура преди тренировка. Колкото по-ускорена е загрявката, толкова е по-гъвкав и подготвен човек. Гъвкавостта сама по себе си е ключова част от подготовката на добрия фехтовач. Придобива се с опит и постоянство.

Ползи за психичното развитие на детето Фехтовката е спорт, който изисква до голяма степен мислене и логика. Тя често е оприличавана на физическата форма на шах. Тя е стратегия. Всеки двубой между двама фехтовачи се състои от причина и следствие. Всеки един ход произвежда реакция в опонента ти, а неговият ход предизвиква реакция в теб. Решенията трябва да се вземат бързо и в точния момент. Интелектът е от първостепенно значение. Един добър фехтовач трябва да бъде умен и с непоколебима концентрация.

Фехтовката повишава фокуса и концентрацията, както и наблюдателността. Тя също така изгражда самостоятелност, увереност и дисциплина. Умът трябва постоянно да работи и се изгражда способност за бързо вземане на решения. Въз основа на тези умения могат да се подобрят резултатите и в много други аспекти на ежедневния живот. Способността за оценка и предвиждане на ситуации, както и изграждане на интуиция ще помогне на детето в социалния живот и в училище.

Уменията над физическите качества Един добре обучен фехтовач може да води двубой срещу всеки противник, без значение от неговата възраст, височина и тегло, докато в някои спортове са необходими типични физически критерии. Нужни са много труд, постоянство и решителност.

Място за среща с нови приятели Клубовете по фехтовка са прекрасен начин детето да намери нови приятели, а ако реши да се състезава, ще има възможност да се среща с връстници от всички краища на страната и света.

Изобщо фехтовката е чудесен спорт за децата. Тя учи на самостоятелност и отговорност, защото само така един фехтовач може да вкара точка.  Духът на спортсменството и честната игра са неразделна част от фехтовката. Любезността, галантността и уважението към противника характеризират начина на поведение във всеки фехтовач. А и тя е един от малкото спортове, които родителите могат да учат заедно с децата си.

С подкрепата на:

  • Efbet
  • Хиполенд
  • Sport Depot