Efbet Хиполенд

#ЗащоОбичамФехтовката – Теодора Вутова

След малка пауза рубриката ни #ЗащоОбичамФехтовката се завръща, а днешният герой в нея е Теодора Вутова. Между натоварената програма в училище, извънкласните уроци и тренировките по фехтовка Теди отдели от времето си, за да разкаже защо обича този спорт и защо е избрала школата на ЦСКА.

Здравей, Теди. Благодаря ти, че отдели малко време от натоварената ти програма и за нас. Разкажи ни кой и как запали интереса ти по фехтовката?

Спомням си, че дойдоха в училище няколко момчетата, които ни показаха оръжията и ни казаха, че може да тренираме един месец безплатно. Бях в трети клас тогава и като повечето деца бях много ентусиазирана от този непознат спорт. Месецът мина много бързо и реших да продължа с тренировките.. и така вече повече от 7 години не се отделям от сабята.

 • Къде започна да тренираш и на къде продължи кариерата ти след това?

Започнах да тренирам във Фехтовална академия „Васил Етрополски“, където първият ми треньор беше Антонио Иванов. Изкарах 4 години в Академията, след което се преместих в „Авитохол“, а в последната година и няколко месеца съм част от Фехтовален клуб ЦСКА.

 • Кое те накара да избереш армейската школа?

Нещата са комплексни. Виждам моят треньор Добрин Гьонов колко много се старае да ни научи, колко борбен е и в същото време се отнася с голямо уважение към нас. Той вярва в нас и по този начин ни стимулира да даваме най-доброто от себе си. Отношението тук е страхотно, условията за тренировка също.

 • За това време, в което си част от семейството на Фехтовален клуб ЦСКА, какво постигна и доволна ли си от резултатите?

Преди да започна да тренирам под ръководството на Добрин бях изпаднала в една дупка и се чувствах много зле и психически, и физически. С общи усилия успях да се измъкна от тази дупка и мога да кажа, че се получи един успешен сезон за мен.

 • Какво ти предстои от тук нататък?

Най-голямата ми амбиция е да се представя достойно на Европейската и Световната купа. Искам да продължа да се изкачвам в ранглистата и всеки сезон да е по-успешен за мен. След последното състезание за Купа България предстои почивка, а сезонът започва с Унгария, Австрия и Англия. Смятам да направя една сериозна подготовка и да се представя достойно в международните турнири.

 • Направи едно много силно представяне на приключилия преди седмица турнир за Купа България. Доволна ли си от постигнатото?

Доволна съм от това, което постигнах, въпреки че можеше и повече.

 • Как, според теб, да накараме хората да обърнат по-голямо внимание на спорта на фехтовката?

В сравнение с миналите години, в момента се обръща доста внимание на нашия спорт, което само може да ни радва. Разбира се, това се дължи и на добрите резултати на международната сцена. Визирам най-вече олимпийския ни състезател Панчо Пасков, който достигна до осминафиналите на Игрите в Рио. Йоана Илиева също се представи много силно този сезон. Започнахме да попадаме в централните спортни емисии и по този начин достигаме до много хора. Откритите демонстрации по фехтовка също помагат много на популяризирането на спорта. Много дечица, които присъстваха на тези демонстрации, вече са част от нашето голямо семейство.

 • Би ли станала треньор по фехтовка някой ден?

Много пъти съм се замисляла. Бих опитала, със сигурност ще ми бъде интересно.

 • Къде се виждаш след пет години?

Трудно е да мисля толкова напред. Знам със сигурност, че ще продължа образованието си в университет, но няма да се отказвам от тренировките.

 • Трудно ли е да съчетаваш уроците и фехтовката?

Трудно е. В моето училище спортистите не се толерират и е много трудно да съчетая нещата, когато имам международно състезание. Въпреки това с повече усилия и желание нещата се подреждат.

 • В училище явно я няма подкрепата, а вкъщи как се отнасят към любовта ти към сабята?

Всички ми се радват страшно много. Най-голямата опора е майка ми. Тя дава всичко да отида на тренировка, на всяко състезание, на всеки лагер. Подкрепата от семейството е най-важна за мен.

 • Какво ще пожелаеш на всички в школата на ЦСКА?

Пожелавам им да са здрави и да не се отказват от мечтите си.

С подкрепата на:

 • Efbet
 • Хиполенд
 • Sport Depot