Efbet Хиполенд

Людмил Пелов: Чувствам и виждам, че все повече хора проявяват интерес към фехтовката

Ръководството на Фехтовален клуб ЦСКА започва рубриката #ЗащоОбичамФехтовката, в която всяка седмица ще ви бъде представен по един треньор или състезател от школата. Те ще ви разкажат защо обичат аристократичния спорт и през какви трудности са минали заради него.

Началото на нашия нов проект ще бъде дадено от Людмил Пелов. Люси, както е известен на всички, е роден на 11 февруари 1975 г. Той започва  да се за занимава с този спорт на 12 години при легендарния треньор Николай Свечников в отбора на ОСК “Славия“. От 1990 година негов личен треньор е Марин Иванов, който е част от славното поколение на България, донесло сребърен медал от Световното първенство в Барселона през 1985 година и бронзов медал от Световното първенство в София през 1986 година . Людмил Пелов е многократен републикански шампион и носител на купа България индивидуално и отборно за кадети, младежи и мъже. През 1993 година на Европейското първенство за младежи в Ещорил, Португалия, заема единадесето място, а на световното първенство през 1994 година в Мексико е дванадесети. През 1994 и 1995 години достига до топ десет в световната ранглиста за младежи. Участник е в мъжкият национален отбор от 1993 до 1995 година с треньор Христо Етрополски. По това време участва в редица турнири за Световната купа и Европейското първенство за мъже в Краков, Полша. През 1994 година с отбора на ОСК „Славия“ заема шесто място на Европейските игри за клубни шампиони в Будапеща, Унгария.

- Здравей, Люси. Кой те запали по фехтовката?

- Бях на 12 години, когато за пръв път срещнах Николай Свечников. Бях ученик в щести клас във 2-ро ЕСПУ "Емилиян Станев". Във въпросният ден, имах час по физическо възпитание, където учителката ни представи треньора по фехтовка Николай Свечников, който по това време беше един от топ треньорите във света. Той ни разказа, че сформира нова група от деца и който иска е добре дошъл в залата по фехтовка "Хан Аспарух" към ОСК "Славия". Николай Свечников тогава беше на 71 години, но въпреки това беше много енергичен и деен човек. Чак след толкова много години си давам сметка за неговия професионализъм. Той бе човекът, който успя да ме заинтригува и да ми даде А и Б във фехтовалните умения. Разказваше ни истории от миналото, с които събуди в мен любовта към моя любим спорт. След около година тренировки като помощник треньор се появи Марин Иванов. Той стана мой личен треньор и изгради от мен състезател. Имаше моменти в които съм го чувствал като баща. Заспивах и се събуждах в съзнанието си с боевете в които съм понесъл загуби и победи. Николай Свечников и Марин Иванов запалиха искрата в мен, която гори и до ден днешен.

- На прав път ли сме в развитието на българската фехтовка?

- Бих казал, че развитието на българската фехтовка върви в правилна посока. В последните години се вижда и чува много повече за фехтовката. Наши колеги, както и ние се опитваме да популяризираме фехтовката, като използваме  всякакви усилия и средства, но все още има какво да се желае. Чувствам и виждам, че все повече хора проявяват интерес към този спорт, както деца така и възрастни. В световна величина, фехтовката е един от най развиващите се спортове в момента. През последните години България е домакин на много международни турнири, като европейски купи, световни купи и първенства, които спомагат за популяризирането на спорта в обществото.

Смятам, че посоката е правилна, но времето ще покаже.

- От утре започват състезанията за Купа България. Какви са целите?

- Купа България стартира в утрешния ден с най малките ни представители във възраст до 11 г., като там не бих се ангажирал с резултат, тъй като тренират от много скоро и все още нямат необходимите умения. Като цел бих заложил да вземем медали до 15 г. при момчетата и девойките.

- В близките месеци ще участвате ли на международни туринри?

- В началото на следващата година сме предвидили участие на турнири в Румъния, Австрия и Унгария, където ще бъдем представени от няколко възрастови групи – до 15 и до 17 години.

- На 16 декември предстои открит урок по фехтовка с ЦСКА. Оправдават ли очакванията тези инициативи?

Откритите уроци са много хубаво и позитивно нещо. Те дават възможност на гояма част от хората да се докоснат до на нашия все още бутиков спорт.

Очакванията ни са да запалим интереса на колкото се може повече деца и по този начин да открием талантите, които в бъдеще време да предстват родината ни на международните фехтовални пътеки и форуми.

Състезанията за Купа България започват утре, 10.12. В 09:00 часа стартира надпреварата при 11-годишните, а от 14:00 са 15-годишните. В неделя състезанията продължават с 13-годишните и кадетите, като началните часове остават същите.

С подкрепата на:

  • Efbet
  • Хиполенд
  • Sport Depot