Efbet Хиполенд

Теодор Тончев: Българската фехтовка има голям потенциал

Фехтовален клуб ЦСКА продължава с рубриката #ЗащоОбичамФехтовката. Днес ще ви представим бронзовия медалист от Първи кръг на Купа България Теодор Тончев. Успехът на Теодор е много значим, тъй като годината му бе изпълнена с много трудности, но въпреки това, трудът му бе възнаграден.

-        Здравей, Теодор. Кой запали интереса ти към фехтовката?

Бях на 8 години, когато баща ми ме зпозна с един бивш фехтовач и след доста неуспешни опити в различни спортове той ми предложи да опитам фехтовката. Още с първите си тренировки разбрах колко е интересен този спорт, а година по-късно, на първото си официално състезание спечелих златен медал. Тогава осъзнах, че наистина имам потенциал и това е спортът, на който искам да се отдам.

-        Смяташ ли, че в България има почва за развитието на този спорт?

Според мен българската фехтовка има голям потенциал. В нашия клуб са се записали над 100 деца, въпреки че подновихме дейност преди по-малко от година. В същото време ние имаме много международни успехи. Представянето на Панчо Пасков на олимпийските игри в Рио е един от тях. Аз се надявам в бъдеще да постигнем по-високи резултати и да представяме България на световно ниво.

-        Каква е твоята лична цел?

Първата ми цел е да вляза във форма, за да наваксам изгубените тренировки, тъй като бях преследван от контузии. След като се върна към постоянния си режим на трениране, ще се стремя към добро класиране в ранглистата и се надявам да успея да вляза в топ 8 до 17-годишна възраст.

-        В неделя спечели бронзов медал от Първия кръг на Купа България. Очакваше ли такъв успех?

Силно се надявах да взема медал на това състезание. След като се възстанових от травмата тренирах много усилено, за да съм във форма. Разбира се, не очаквах такова постижение едва на първия си турнир, но психически винаги съм настроен за победа.

-        Даде сериозна заявка за класиране на финалния „Мастърс“. Имаш ли силите да постигнеш такъв резултат и във Втори кръг.

Показах на съперниците си, въпреки миналогодишната злополука, че не трябва да ме подценяват. Пред мен стои един дълъг път, осеян с много препятствия и се надявам, че с помощта на треньорите ми ще мога да постигна успех и в следващия кръг.

-        Какво ще пожелаеш на твоите съотборници?

Пожелавам на моите приятели и съотборници много успехи през новия сезон и се надявам всички треньори да могат да видят как техните труд и отдаденост са се пренесли на пътеката.

С подкрепата на:

  • Efbet
  • Хиполенд
  • Sport Depot